Monte del Frá

Veneto

Vlastníkem tohoto sympatického vinařství je rodina Bonomo, která obhospodařuje cca 120 hektarů vinic v okolí obcí Sommacampagna a Fumane. V Sommacampagna a jejím okolí se nachází skvělé polohy na regionální bílá vína ovlivněná mikroklimatickými i půdními podmínkami na bílá vína a v okolí Fumane zase naopak na typická venetská červená vína z hornatějších poloh Valpolicella Classico.

Aktuální nabídka vín

Custoza DOC

Z vinic denominace Custoza pochází Cuvée několika odrůd. Vyzrálejší ovocné, příjemně aromatické suché bílé víno s nižším obsahem alkoholu.

Odrůdové složení: 40% Garganega, 20% Trebbiano Toscano, 10% Tocai Friulano, 20% Cortese and 10% Chardonnay-Riesling Italico-Malvasia. V aroma je ovocné, výrazné. V chuti  suché, dobře vybalancované s náznaky citrusů. Vhodné jako aperitiv nebo k plodům moře. Podávejte vychlazené při teplotě 10-12°C. Vhodné k vypití ihned nebo k dvouleté archivaci.

Custoza Superiore Ca´del Magro DOC

Pouze z jedné stejnojmenné vinice Ca´del Magro v denominaci Custoza pochází limitovaná produkce tohoto, asi nejúspěšnějšího bílého vína, sklepa Monte del Frá! Cuvée několika odrůd, jako je Garganega,Trebbiano, Cortese, Chardonnay, Tokai Friulano a jiných je zvlášť vinifikováno a poté zcelováno ve finální víno, které již 5 let získalo ocenění 3 skleničky Gambero Rosso stejnojmenného italského průvodce víny! Plná chuť a extraktivnost tohoto vína je dána i díky tomu, že vína ležela cca 4 měsíce „na kvasnicích“, tzv. Sur Lie.

Aroma divokých květin, jablíčka a exotického ovoce. V chuti plnější, suché s dlouhou dochutí. Skvěle si rozumí se sushi a ústřicemi. Vhodné k archivaci 2-4 roky.

Soave Classico DOC

Z hornatějších poloh okolí vesničky Soave pochází hrozny odrůdy Garganega, ze které se vyrábí toto typické, příjemné suché a šťavnaté bílé víno.

Aroma bezového květu a rozkvetlé třešně . Chut je příjemná a minerální s tóny cukrového melounu. Vhodné párování je risotto nebo grilovaná ryba. Vhodné k okamžitému vypití.

Lugana DOC

Vína Lugana momentálně patří k nejvíce „trendy“ vínům po celé Evropě. Mladé generace lidí rádi pijí toto příjemně voňavé, lehké suché bílé víno z odrůdy Trebbiano di Lugana v jakémkoliv ročním období. Zrání 6 měsíců na kalech a 2 měsíce v lahvi než šlo do prodeje.

Suché lehké víno s květnatým aroma, meruňkou a mandlí. V chuti kandovaný citron, meloun a meruňky. Vhodné k předkrmům, rybám nebo zeleninovým pokrmům.

Bardolino Chiaretto DOC

Růžové suché víno. Vinohrad je vysazen v obci Somacampagna, která se nachází jihovýchodně od jezera Garda v nadmořské výšce 100-150 m nad mořem. Koncem září se začíná sklízet odrůda Rondinella a Sangiovese, začátkem října pak Corvina, která dozrává později. Sběr je manuální a tradiční vinifikace jako pro bílá vína avšak se studenou macerací na slupkách po dobu 24h. Dozrává v nerezu.

Lehké hravé víno s aroma malin, rybízu a divokých květin. V chuti červené bobulovité ovoce a mladá kyselinka. Vhodné jako aperitiv nebo k rybě. Pijte mladé!

Valpolicella Classico DOC

Vinohrad je vysazen v nadmořské výšce 250-400 m nad mořem. Používá se systém tažení Pergola s maximální výtěžností 12000 kg na hektar. Proti Valpolicella Superiore nebo Valpolicella Ripasso se jedná o svěžejší víno, které je nejlepší vychutnávat si jako mladé a veselé. Zraje v nerezu.

Suché, lehčí víno s aroma květů třešní a višní. V chuti velmi ovocné, elegantní a vybalancované. Vhodné jako
aperitiv i k vařenému bílému a červenému masu. Vůbec není na škodu někdy podchlazené na cca 8-10°C.

Valpolicella Classico Superiore DOC

Vinohrad je vysazen v nadmořské výšce 250-350 m nad mořem. Používá se systém tažení Pergola s maximální výtěžností 10-11000 kg na hektar. Oproti základní Valpolicalla Classico je kategorie Superiore již plnější červené víno, které vyzrává po dobu 12 měsíců ve francouzských dubových sudech.

Suché středně těžké červené víno odrůd 80% Corvina veronese, 20% Rondinella. V aroma třešně a švestky, v chuti dominuje červené ovoce. Elegantní a vybalancované. Vhodné k bílému i červenému masu, pečené drůbeži a středně vyzrálým sýrům. Archivace až 5 let.

Valpolicella Classico Superiore Ripasso DOCG

Červené suché víno tvořené odrůdami 80% Corvina Veronese a 20% Rondinella. Oproti základním vínům Valpolicella Classico a Superiore je Valpolicella Ripasso odlišné postupem při výrobě. Základ je stejný jako při výrobě Valpolicella Superiore, avšak po první fermentaci jsou přidány kvasničné kaly, které byly použity při výrobě vína Amarone a započne druhá, pomalá, fermentace. Díky tomuto postupu získá víno na plnosti a komplexnosti. Víno poté vyzrává po dobu 18 měsíců ve 30hl francouzských dubových sudech.

Barva vína je hluboká rubínová, aroma vévodí višně nakládané v alkoholu, švestky a náznak lékořice s jemnými tóny pepře a skořice. Chuť je velmi ovocná, plnější, vybalancovaná. Tříslovina i kyselinka příjemná až sametová. Hodí se k červenému masu, pečením, dušeným masům s hutnější omáčkou, a středně vyzrálým až vyzrálým sýrům. Teplota podávání 18°C. Víno je připravené k okamžitému vypití, ale vydrží ještě dalších 5 let. Doporučujeme dekantovat.

Amarone della Valpolicella Classico DOCG

Amarone je jedním z velikánů červených vín celé Itálie a největším červeným vínem regionu Veneto. Typický a nedílný je pro Amarone princip výroby, kterým se od většiny jiných velkých vín odlišuje. A tím je sušení hroznů před samotnou vinifikací, stejně tak jako u nás našich slámových vín. Postupná ztráta vysokého obsahu vody zvyšuje koncentraci všech látek v hroznech, ze kterých se pak Amarone vyrábí. A tyto koncentrovaná látky a typický vyšší alkohol ve víně je poté typickým rysem vín z Valpolicelly! Vyrobeno z nejlepších hroznů odrůd Corvina 80% a Rondinella 20%, které byli po sklizni 3-4 měsíce vysušovány. Poté zraje 2 roky v dubových sudech a po stočení do lahví dalších 8 měsíců než jde do prodeje. Doporučujeme dekantovat alespoň 2h.

Suché a těžké víno s aroma hořké třešně a vyzrálé švestky. Chuť je komplexní, robustní a velmi plná. Toto víno skvěle doprovodí různé pečeně, zvěřinu a kořeněné sýry. Archivace 10 let a více.

Amarone della Valpolicella Classico Scarnocchio Riserva DOCG

Amarone je jedním z velikánů červených vín celé Itálie a největším červeným vínem regionu Veneto. Typický a nedílný je pro Amarone princip výroby, kterým se od většiny jiných velkých vín odlišuje. A tím je sušení hroznů před samotnou vinifikací, stejně tak jako u nás našich slámových vín. Postupná ztráta vysokého obsahu vody zvyšuje koncentraci všech látek v hroznech, ze kterých se pak Amarone vyrábí. A tyto koncentrovaná látky a typický vyšší alkohol ve víně je poté typickým rysem vín z Valpolicelly! Stejně tak jako Amarone Classico, vzniká i Riserva principově stejnou technologií výroby… Avšak rozdílem je, že Amarone Scarnocchio pochází pouze z jedné vinice, jejíž rozloha dovoluje pouze velmi limitované množství a jen z těch nejlepších a nejvyzrálejších hroznů. Zraje 24 měsíců v 30hl dubových sudech a dalších 14 měsíců než jde do prodeje. Doporučujeme dekantovat alespoň 2h.

Suché a těžké víno s aroma třešně, švestky a kůže. Chuť je komplexní, robustní a velmi plná. Toto víno skvěle doprovodí různé pečeně, zvěřinu a kořeněné sýry. Archivace 10 let a více.