Bel Colle

Piemonte

Vinařství z obce Verduno, situované v denominaci Barolo, nedaleko věhlasné Alby bylo založeno v roce 1976 bratry Francem a Carlem Pontiglionovými a jejich přítelem Giuseppem Priolou. Dokonalá symbióza milovníků vína, regionu a jejich vlastní země se promítá ve snaze o oživení regionu Alta Langha a se snahou o výrobu co nejvíce typických regionálních produktů. Hlavním mottem vinařství Bel Colle však zůstává, a to i s pokorou a s respektem, že vše je hlavně díky Matce Přírodě a její velkorysosti… Nemalou zajímavostí tohoto vinařství je, že jsou dvorním dodavatelem vín pro společnost Ferrero sídlící nedaleko.

Aktuální nabídka vín

Roero Arneis DOCG

Raritní a zároveň typické víno oblasti Piemont, vyrobené ze stejnojmenné odrůdy - Arneis 100% - která roste na písčitých kopcích Langa a Roero. Tato vína jsou primárně určena pro okamžitou konzumaci, vychutnáte si je tedy nejlépe když jsou mladá a jiskrná.

V aroma je svěží, lahodné a bylinné. V chuti velmi suché až nahořklé a opět lehké nuance bylin. Vhodné jako aperitiv, k předkrmům a pokrmům z ryb. Podávejte vychlazené při teplotě 10-12°C.

Moscato d´Asti DOCG

Typické bílé sladké a příjemně perlivé víno regionu, které je oblíbené po celém světě nejen v letním teplém období. Voňavý a ovocný muškát nabízí příjemné osvěžení v létě u bazénu či třeba vhodný doprovod ke krémovým dezertům nebo sorbetům. A to vše s pouhými 5% alkoholu!

Aroma velmi aromatické s tóny akácie a pomeranče. V chuti svěží, sladké a harmonické. Vhodné párování je se sorbety a k různým desertům.

Passito O´Dré VDT

Desertní víno Passito O´Dré. Tři měsíce se hrozny pro toto víno vysušují, než se začnou lisovat. Chuť tímto získá na koncentrovanosti a sladkosti. Poté je víno přemístěno na 2 roky do barikových 220 l sudů.

Barva je jantarová. Aroma plné, s vanilkou, sušenými fíky a mandlemi. Chut plně kopíruje aroma. Ve víně je patrný dobře vyvážený poměr cukru a alkoholu. Podávejte s modrými sýry (Gorgonzola and Rochefort) nebo k desertům (ovocný koláč, cukroví, sušenky).

Barbera d´Alba Ape Reale DOC

Typické červené víno oblasti Langhe s čistým ovocným projevem ve vůni i v chuti. Lehčí taniny nabízí možnost kombinovat víno s jakýmikoliv surovinami Vašeho menu u oběda či večeře.

Suché středně těžké víno s ovocným aroma, v chuti i vůni dominují švestky a višně. Vhodné k masovým pokrmům na rajčatovém základu i zvěřině.

Barbera d´Alba Superiore Le Masche DOC

Tato Barbera vznikla z hroznů sesbíraných ze starých keřů vinohradů v Langha. Je výsledkem prvotního třídení již ve vinohradu a snižování výtěžnosti na keři - kvantita zde ustupuje na úkor kvality. Zraje 14 měsíců v dubových sudech typu Allier a poté 6 měsíců v lahvi než jde do prodeje.

Suché středně těžké víno s ovocným aroma, v chuti i vůni dominují švestky a višně. Vhodné k masovým pokrmům na rajčatovém základu i zvěřině. Archivace 4-6 let.

Langhe Nebbiolo DOC

Víno vyrobené ze stejnojmenné odrůdy je sklízeno jako ještě relativně mladé..

Má rubínovou barvu, vůně je odrůdově charakteristická a podobná Pinot Noir, avšak je i intenzivní, delikátní, s fialkovou i a malinovou vůní. Má suchou chuť a je sametové a harmonické s dobře vyváženým tělem. Vynikající s teplými předkrmy, těstovinami, grilovanými masy a čerstvými sýry. Doporučujeme podávat při teplotě 18-20°C.

Barolo Simposio DOCG

Barolo D.O.C.G. je víno, které roste na vinicích z odrůdy Nebbiolo a nachází se v obci Verduno, nedaleko La Morry a proslulé Alby.

Po stárnutí po dobu tří let v dubových sudech je předloženo spotřebiteli v typicky granátově červené barvě s oranžovými odlesky, ve vůni plné a éterické, trvající s vůní květů a plodů v harmonii s vůní koření a tabáku. V chuti je suché, intenzivní, robustní, ale sametové a harmonické. Toto víno se hodí k červeným masům, zvěřině a zralým sýrům.

Barolo Monvigliero DOCG

Barolo “Monvigliero” pochází ze stejnojmenné vinice ve Verdunu, která má plochu pouze 1,3 hektaru. “Monvigliero” patří k jedněm z nejlepších poloh v okolí Verduna a při sklizni je kladen vysoký důraz na kvalitu vybraných hroznů a na jejich vynikající vyzrálost. Poté stárne nejméně tři roky ve velkých dubových sudech.

Po stárnutí po dobu tří let v dubových sudech je předloženo spotřebiteli v typicky granátově červené barvě s oranžovými odlesky, ve vůni plná a éterické, trvající s vůní květů a plodů v harmonii s vůní koření a tabáku. V chuti je suché, intenzivní, robustní, ale sametové a harmonické. Toto víno se hodí k červeným masům, zvěřině a zralým sýrům. Teplota podávání 18°C.

Barbaresco DOCG

Hrozny Nebbiola pro Barbaresco pochází z vinice, která se nachází mezi Treisem a Barbarescem. Nižší zátěž na keřích více než 40 let staré vinice v kombinaci s tradičním zráním ve velkých sudech ze slavonského dubu (2 roky) přináší dokonalou eleganci a harmonii v každém doušku.

Ovocné aroma s tóny višní a koření. V chuti suché, plné a těžké, převládají zde zralé černé višně, černý pepř a stopy lékořice. Vhodné k červenému masu, vyzrálým sýrům nebo třeba zvěřině. Archivace 5-10 let.

Barbaresco Roncaglie DOCG

Hrozny Nebbiola pro Barbaresco Roncagie pochází z vinice, která se nachází mezi Treisem a Barbarescem. Nižší zátěž na keřích více než 40 let staré vinice v kombinaci s tradičním zráním ve velkých sudech ze slavonského dubu přináší dokonalou eleganci a harmonii v každém doušku.

Nazrálé aroma s tóny višní a koření. V chuti suché, plné, sametové. Vhodné k červenému masu, vyzrálým sýrům nebo třeba zvěřině. Archivace 5 let.