Cantine Fina

Sicilia

Vinařství Cantine Fina - mladé a malé rodinné vinařství založené teprve v roce 2005 hospodaří na 30 ha půdy osázené vinicemi v okolí města Marsala. Produkují vína odrůd typických pro Sicílii - Grillo, Nero d' Avola, ale i mezinárodní Viognier, Cabernet Sauvignon a Merlot, které v kombinaci s terroir Sicílie získávají zcela odlišný projev než je tomu v zemích jejich původu.

Aktuální nabídka vín

Kebrilla Grillo DOC

Bílé suché víno. Vyrobeno ve vinařství Fina čistě z lokální odrůdy Grillo. Fermentace z 80% v nerezových tancích a z 20% v sudech barrique. Zrání opět z 80% v nerezu a 20% v bariku. Po lahvování minimálně 3 měsíce v lahvi před uvedením na trh.

Světle žlutá barva. V aroma citrusy, květiny a jemné tóny po zrání v sudu. V chuti osvěžující a živé. Příjemná citrusová kyselinka a delší závěr. Skvělé jako aperitiv. Párujte s rybou a korýši, dále s lehkými těstovinovýmí pokrmy, risottem, čerstvým sýrem, drůběží nebo salámům. Teplota podávání 12-15°C.

Viognier IGP Terre Siciliane

Bílé suché víno. Vyrobeno ve vinařství Fina čistě z odrůdy Viognier, která je stále v Itálii vcelku nová a raritní. Fermentace v nerezových tancích a minimálně 6 měsíců v lahvi před uvedením na trh.

Světle žlutá barva. Svěží exotický buket s tóny citrusů. V chuti lahodné, aromatické bylinky a minerální charakter s dlouhým a elegantním závěrem. Skvělé jako aperitiv. Párujte s rybou - lososem, makrelou nebo úhořem, dále s těstovinovýmí pokrmy, bílým masem, čerstvým sýrem, sushi nebo sashimi. Teplota podávání 12-15°C.

Nero d’Avola IGP Terre Siciliane

Červené suché víno. Vyrobeno ve vinařství Fina čistě z odrůdy Nero d’Avola, která je zde doma. Fermentace v nerezových tancích, poté víno zraje 6 měsíců ve velkých 3000 l dubových sudech.

Barva je krásně rubínová s fialovým odleskem. Aroma s tóny višní a malin. V chuti sušená švestka, ostružiny, černý rybíz a maliny. Plné, komplexní, strukturované a jemné s delší dochutí. Ideální párování především k červenému masu, zralým sýrům nebo těstovinám. Teplota podávání 16-20°C.

Merlot IGP Terre Siciliane

Červené suché víno. Vyrobeno ve vinařství Fina čistě z odrůdy Merlot, který se skvěle adaptoval na sicilský terroir a dává chuťově bohatá a pikantní vína. Fermentace v nerezových tancích, poté víno zraje 12 měsíců v dubových sudech barrique.

Barva je krásně rubínová s fialovým odleskem. Aroma s tóny černého rybízu, zralé švestky, pepře a borůvek. V chuti plnější, jemné a ovocné se sametovou tříslovinou. Ideální párování především k červenému masu jako například roast beef, zralým sýrům i k drůběži. Teplota podávání 18-20°C.

Caro Maestro IGP Terre Siciliane

Červené suché víno. Vlajkové víno vinařství Fina vyrobeno z odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot a Petit Verdot. Styl vína je podobný vínům z Bordeaux i díky odrůdovému složení. Fermentace v nerezových tancích, poté víno zraje 24 měsíců v malých dubových sudech barrique.

Barva je krásně rubínová. Aroma plné ovoce, černého rybízu a tónů dřeva. V chuti plné, ovocné se stopou tabáku a koření. Komplexní víno se šťavnatou tříslovinou a delší dochutí. Ideální párování především ke zvěřině, jehněčímu a dalšímu červenému masu nebo zralým sýrům. Teplota podávání 16-20°C.

El Azíz Vendemmia Tardiva IGP
Terre Siciliane

Bílé přírodně sladké víno ze Sicílie, konkrétně ze západní části v okolí města Marsala. Vyrobeno ve vinařství Fina čistě z lokální odrůdy Grillo. Hrozny se před sběrem suší po dobu několika dní na keřích ve vinici. Fermentace i zrání v nerezových tancích. Po lahvování minimálně 6 měsíce v lahvi před uvedením na trh. Název El Azíz pochází z arabštiny a v překladu znamená - úžasný.

Barva je slámová se zlatými odlesky. V aroma ananas, broskve, hruška, ale také vanilka, med a sladké koření. V chuti sladké, ale přesto si ponechává svoji svěžest. Párujte s gorgonzolou, sýry s bylinkami, krémovým dezertem nebo bavarois. Teplota podávání 12°C.