Il Borro

Toscana

V roce 1993 koupil Ferruccio Ferragamo opuštěnou usedlost a započal tím novodobý vznik Il Borro. První ročník Il Borro '99 se dostal do prodeje teprve až v roce 2003. Na celkem 45ha jsou vysázeny vinice a jsou rozděleny mezi 5 různých odrůd, které byly pečlivě vybrány po důkladné analýze podloží a místního terroir. Všechny vinice se nachází v kopcích Valdarno na okraji pohoří Pratomagno. V období pliocénu byla tato oblast jedno velké jezero a místní půda z této doby těží dodnes. Vytváří tak vynikající podmínky pro pěstování a výrobu prestižních vín. Od roku 2015 přešlo vinařství Il Borro do biodynamického módu a veškeré práce ve vinici a kompletně v celé usedlosti jsou dělány pouze v souladu s přírodou.

Aktuální nabídka vín

Lamelle Chardonnay IGT

100% Chardonnay. Po ručním sběru a velmi jemném lisování probíhá fermentace při kontrolované teplotě 16°C. 50% v novém francouzském dubu a druhá polovina v nerezu po dobu 8-10 dní. Víno je ponecháno další 2 měsíce v sudech k zrání, poté je filtrováno a stáčeno do lahví, kde další 2 měsíce leží než jde do prodeje.

Bílé suché víno. Barva je slámově žlutá. V aroma žluté ovoce a květinové tóny. Ovocné a delikátní na patře, minerální s příjemnou kyselinkou. Víno je vyvážené a plné chutí a svěžesti díky krátkému ležení v sudech, které dalo vínu sílu a strukturu. Skvěle se hodí k pokrmům z ryb, lehčím předkrmům nebo čerstvému jemnému sýru. Vhodné i jako aperitiv. 

Borrigiano Valdarno di Sopra DOC

Víno je vyrobeno z odrůd Syrah, Merlot a Sangiovese. Po sklizni následuje studená macerace po dobu 2 dní, díky které se naplno zachovají aromatické látky přirozeně obsažené v hroznu. Fermentace probíhá pří řízené teplotě 28°C a zrání ve velkých sudech (50 a 75 hl) po dobu 10 měsíců.

Barva je živá, rubínová s fialovým okrajem. Buket je výrazný, s aroma malého červeného ovoce, především třešní a s lehkou kořenitou stopou skořice a bílého pepře. Chuť vína je příjemně svěží s jemnou tříslovinou a výrazným ovocným zakončením, který zanechává v ústech čistý a harmonický dojem. Skladujte po dobu 3-5 let. Párování s hutným polévkám, k lehce nazrálým sýrům nebo k červenému masu.

Pian di Nova IGT

Víno je vyrobeno z odrůd Syrah a Sangiovese. Zrání probíhá v dubových sudech Allier, 1/3 v nových, další dvě třetiny v 2 a 3 roky starých použitých sudech po dobu 6 měsíců. Po této době je víno vráceno na dobu 1 měsíc do nerezových tanků a nakonec filtrováno, lahvováno a po 6 měsících určeno k prodeji. 

Pian di Nova má výraznou rubínovou barvu. Aroma je květinové, velmi ovocné s tóny tmavého a červeného ovoce a koření. V chuti jemné a plné s příjemnou svěžestí a tříslovinou. Dochuť je kořeněná a ovocná s dobrou persistencí. Velmi dobře se páruje s tradičními pokrmy Toskánska a také s kořeněnými a velmi silně ochucenými jídly orientální kuchyně. Víno vhodné k archivaci 4-5 let.

Polissena IGT

Polissena je 100% Sangiovese z jednoho vinohradu s názvem Politi, který se nachází na nejvýše položených místech Il Borro. Po sklizni následuje macerace a fermentace pod oxidem uhličitým po dobu 22 dní v nerezových tancích a řízené teplotě 28°C. V poslední fázi probíhá fermentace po dobu 10 dní, po které je víno přemístěno do sudů. Zrání v použitých francouzských dubových sudech po dobu 12 měsíců. Po této době je víno vráceno na dobu 1 měsíc do nerezových tanků a nakonec filtrováno, lahvováno a po 6 měsících určeno k prodeji.

Barva vína je temně rubínová. V aroma červené ovoce a podrost. V chuti suché, ovocné, s dobrou strukturou, tóny kůže a tabáku a příjemnou tříslovinou. Delší a přetrvávající dochuť. Párování je vhodné k typickým toskánským pokrmům, vyzrálým sýrům, nakládanému masu nebo zvěřině (divočák, zajíc). K vypití ihned nebo k archivaci 10 let.


Il Borro IGT

Víno je vyrobeno z odrůdy 50% Merlot, 35% Cabernet Sauvignon, 10% Syrah a 5% Petit Verdot. Po sklizni (na konci srpna) následuje macerace a fermentace pod oxidem uhličitým po dobu 22 dní v nerezových tancích a řízené teplotě 28°C. V poslední fázi probíhá fermentace v sudech po dobu 10 dní, po které je víno přemístěno do nových sudů Allier. Po maloaktické fermentaci zhruba v půli listopadu jsou vinařem odrůdy promíchány a je vybrán správný poměr pro výsledné cuvée. Zrání probíhá v sudech po dobu 18 měsíců. Nakonec je víno filtrováno, lahvováno a po 8 měsících určeno k prodeji.

Barva vína je výrazně rubínová s fialovými odlesky. Aroma je plné, koncentrované, s tóny koření a podrostu. V chuti suché, ovocné, stopy rozinek, švestky a tabáku. Dobrá struktura a příjemná tříslovina, která je skvěle zakomponovaná. Pevný a suchý závěr s delší persistencí. Párování je vhodné k typickým toskánským pokrmům, vyzrálým sýrům, nakládanému masu nebo zvěřině (divočák, zajíc). Archivace možná až 10 let.

Alessandro dal Borro Syrah IGT Magnum

Hrozny odrůdy Syrah jsou sklizeny manuálně do malých boxů (max. však 10 kg na box) a poté ihned ochlazeny přes noc na teplotu 8°C. Fermentace probíhá po dobu 40 dní v malých dubových sudech. Poté je víno přemístěno ze 75% do nových sudů a 25% do rok použitých. Zraje 6 měsíců na vinných kalech a dalších 18 měsíců v sudech. Exkluzivní víno dodávané v limitované edici a pouze ve formátu magnum. Každá lahev Alessandro dal Borro Syrah je číslovaná.

Barva vína je temně červená s fialovým odleskem. V aroma komplexní, elegantní, bohaté na černé a červené ovoce a koření s tóny zeleného a černého pepře. V chuti opět velmi komplexní dojem, velmi ovocné, silné. Sladká tříslovina a dlouhý ovocný a kořenitý závěr. Vyjímečné víno. K vypití ihned nebo k archivaci 10 let.