Oddero

Piemonte

Vinařství Oddero s tradicí více než 150 let se nachází na terasových kopcích regionu Langhe, ve spleti a moři vinic vinařské obce La Morra, která nedílně patří do Barolo DOCG území. Všechny vinice jsou ve vlastnictví rodiny Oddero, a jejich vína byla vždy z hroznů pouze z vlastních vinic.

Oddero je jedna z nejstarších, nejtradičních a nejuznávanějsších značek mezi výrobci světoznámého vína Barolo. Avšak nejen Barolo patří do portfolia produkce tohoto rodinného vinařství. V nabídce naleznete také Barberu d´Alba, barberu d´Asti, Langhe Nebbiolo, Nebo Moscato d´Asti. Vinařství zůstávalo po generace v mužských rukou, avšak nyní je historicky poprvé pod křídly 2 sester, Mariacristiny and Mariavittorie, vnučekk Giacoma Oddera, patriarchy Barolo a známých osobností nejen v regionu Alta Langha. Starověké postupy v kombinaci s moderní výrobní technikou, trpělivostí a vytrvalostí výroby vín fungují po staletí. Vinice Oddero jsou odedávna roztroušeny v nejlepších lokalitách z kopců Barolo a Barbaresco, Barbera a Moscato d’ Asti.

Aktuální nabídka vín

Barbera d´Asti Superiore DOCG

Červené suché víno z oblasti Piemont. Víno je vyrobeno z odrůdy Barbera (100%). Vinice se nacházejí v nadmořské výšce 250 m nad mořem, jsou exponované na jih a jsou velmi strmé. Víno zraje z 50% v dubových sudech o objemu 30 hl a 50 % v malých koncentrovanějších sudech 225 litrů. Doba zrání je 18 měsíců.

Aroma červeného ovoce, kakaa a kávy. V chuti ovoce s převahou třešní a jemným tříslem. Vhodné ke steku nebo zvěřině. Teplota podávání 16-18°C.

Dolcetto d´Alba DOC

Stáří vinic, ze kterých hrozny Dolcetto pocházejí je mezi 30 - 50 lety. Sklizeň probíhá v půli září, kdy jsou na vinici pečlivě vybírány ty nejlepší hrozny. Následuje 12 denní fermentace a macerace v nerezových tancích. V listopadu pak maloaktická fermentace a poté zraje až do jara v nerezu, na začátku léta jde do prodeje. Roční produkce 10 000 lahví.

Červené suché víno, v aroma červené ovoce. V chuti výrazné, svěží, třešňové s tónem hořkosti. Vhodné k masu s omáčkou na rajčatovém základu. Víno je vhodné k okamžitému vypití. Teplota podávání 14-16°C.

Langhe Nebbiolo DOC

Královské Nebbiolo, které 12 měsíců vyzrává ve velkých dubových sudech. Tanické, ovocné, terroirové… Stáří vinic okolo 15 let. Roční produkce 15 000 lahví.

Červené, suché, středně těžké víno s aroma červeného ovoce a fialek. Výrazná ovocná a třešňová chuť s tříslovinou v dochuti. Vyzkoušejte s grilovaným masem. Teplota podávání 18°C. Archivace 3-5 let.

Barolo Classico DOCG

Hrozny Nebbiolo pochází z několika různých vinohradů a vyzrávají ve Slavonských a Rakouských 40, 60 a 75 hl dubových sudech po dobu 30 měsíců. Na jaře je smícháno a lahvováno na konci léta, poté dalších 6 měsíců v lahvi než jde do prodeje.

Červené suché víno s bohatým aroma červeného ovoce, kakaa a kávy. V chuti tmavé ovoce, suché a plné se znatelnou tříslovinou. Má velký archivační potenciál 15 let+. Párujte s grilovaným červeným masem nebo zvěřinou. 

Barbaresco Gallina DOCG

Vysoce elegantní Barbaresco pocházející z vinice Gallina v Neive. 40 let stará vinice o rozloze 2 hektarů nabízí výjimečně extraktivní každoroční produkce a ne nadarmo na ní Oddero již několik desítek let hospodaří s takovými velkými vinaři Piemonte jako jsou La Spinetta nebo Piero Busso. Vyzrává ve 40 hl dubových sudech původem z Francie a Rakouska. Lahvování na konci léta s dalšími 6 měsíci v lahvi než jde do prodeje. Část vinic 50 let starých a část 13 let. Roční produkce 6 000 lahví.

Červené suché víno. Aroma je komplexní, zralé červené ovoce a koření, v chuti plné a ovocné se znatelnou tříslovinou. Vhodné k více jak 10 leté archivaci. Párovat se bude skvěle s červeným masem..

Barolo Villero DOCG

Zraje 30 měsíců ve 40 hl dubových sudech. Lahvováno je na konci léta a v lahvi dozrává další rok než jde do prodeje. Hrozny Nebbiolo jsou pro toto Barolo sbírány z vinice vysázené před 53 lety o velmi malé rozloze 0.8 hektaru. Produkce pouhých 3800-4000 lahví ročně!

Suché, těžké červené víno. V aroma třešně, lékořice a tabák. V chuti zralé ovoce a sušené třešně, v dochuti příjemná tříslovina. Skvěle se páruje s červeným masem nebo zvěřinou. Vhodné k archivaci 15 let a více.

Barolo Brunate DOCG

Vinice Brunate patří k jedněm z absolutně nejlepších v La Morra. Pouhých 0,4 hektaru, stáří 50-60 let a produkce max. 2000 lahví dělají z tohoto vína řekněme nedostatkové zboží, které by měl mít každý milovník piemontských vín alespoň jeden karton ve své privátní vinotéce. Zraje 30 měsíců ve 20 hl dubových sudech. Lahvováno je na konci léta a v lahvi dozrává ještě další rok než jde do prodeje.

Suché těžké červené víno. V aroma přezrálé červené ovoce, růže, fialky a koření, v chutí plné, tmavé červené ovoce s pevnou tříslovinou. Vhodné k archivaci 20 let a více. Vhodné k červeným masům, zvěřině (bažant) nebo jen tak. 

Barolo Rocche di Castiglione DOCG

Pouhých 2500 lahví ročně se vyprodukuje z této 70 let staré vinice o rozloze 0,6 hektaru. Silná koncentrace terroirových látek z piemontského podloží v okolí vesnice Castigione Falletto, garantují společně s více než 30-ti měsíčním zráním ve 20 hektolitrových sudech tu správnou symbiózu pro výjimečně dlouhověké zrání vína v láhvi!

Suché, těžké červené víno. V aroma přezrálé červené ovoce, lékořice a koření. V chuti plné, červené bobulovité ovoce, mentol a pevné tříslo. Skvěle se páruje s červeným masem a zvěřinou. Velký archivační potenciál 20 let a více.